Barn og ukelønn

3.bild

Når skal barna begynne å disponere egne penger, og hvor mye skal de egentlig få? Og ikke minst – hva skal barna gjøre for at ukepengene skal betales ut? Det er nok mange forskjellige varianter på ukelønn i norske hjem, men felles for de fleste er at svært mange foreldre gir barna ukelønn. Og det kan være en fornuftig måte å lære barn det grunnleggende om økonomi på, der mange kanskje selv også vil kjenne seg igjen fra sin egen barndom. Men her er det viktig å finne en fornuftig balanse.

Så mye bør du gi i ukelønn

Ukelønnen bør reflektere det arbeidet barna gjør. Mange eksperter anbefaler at man ikke har fast ukelønn, slik at barna tidlig forstår hvordan man tjener penger og hvor mye penger er verdt. For eksempel kan man ha faste oppgaver i hjemmet som gir fast belønning, men ekstraoppgaver utover dette og god innsats belønnes med noen ekstra kroner. Naturligvis er det viktig å ikke legge i for mye her, men penger som motivasjon virker også på barna.

Samtidig er det viktig at barna ikke jobber seg i hjel. La barn være barn, selv om de har enkle ansvarsoppgaver. Oppgavene behøver ikke å være spesielt tidkrevende, for læringseffekten er uansett der. Men hvor mye skal man gi? Passende ukelønn med dagens prisnivå vil være på rundt 50 kroner for de minste barna (tidlig barneskole). Når barna blir litt eldre vil det trolig være nødvendig med høyere ukelønn. For eksempel koster en kinobillett gjerne opp mot 150 kroner, og for en tenåring vil normal ukelønn være på 200 kroner eller tilsvarende.

Lær barna om sparing

family, children, money, investments and people concept - close up of father and daughter hands holding pink piggy bank

Å gi barna ukelønn og forvente at de disponerer pengene fornuftig uten mer veiledning enn som så, er en ganske utopisk tankegang. Man er nødt til å lære barna om sparing i en tidlig alder, og om fornuftig pengebruk. For eksempel kan man neste gang barna ser noe i butikken som de har lyst på, at de kan bruke sine egne penger. Har de da brukt opp ukelønnen på snop, så vil dette være en grundig lærepenge til at det lønner seg å spare pengene og heller gjøre fornuftige kjøp.

I tillegg kan man gi barna et bankkort i stedet for å bruke kontanter. Som regel må man være 13 år for å få bankkort, og for mange tenåringer markerer dette det første steget på veien mot voksenlivet. Da vil barnet føle seg mer ansvarlig, noe som kanskje bidrar til en mer fornuftig bruk av pengene. Samtidig blir det enklere for de voksne som kan legge inn et fast trekk på kontoen, i et samfunn som stadig nærmer seg å bli kontantløst. Kanskje kan du til og med holde oversikt over podens forbruk?